ogórki kiszone konserwowe przepisy
podbudowy drogowe, chudy beton, budowa dróg, stabilizacja gr

Czy jest tu na forum dział zawierający fachowe - niekoniecznie pisane przez lekarzy - porady nt. Dukana. mi brakuje np. trochę teorii od samych podstaw diety po szczegóły. Dla przykładu :
1. Dlaczego w uderzeniówce można jeść konserwowe ogórki a nie np kiszone czy surowe.
2. Dlaczego LDL może skakać?
3. Kto ustalał składniki dozwolone i zakazane w poszczególnych etapach diety?

To tylko przykłady. Nie chodzi mi wcale o odpowiedzi na ww pytania, ale o dyskusje, by może stworzenie takiego "fachowego" działu. Bo nie tylko przecież przepisy i kto ile zrzucił się liczy.
PS:
a odnosnie tych ogórków to może ktoś zna odpowiedx???


Rolada wołowa po śląsku

0,5kg wołowiny
1 mała cebulka
1 ogórek kiszony lub konserwowy
1 duża łyż musztardy
sul pieprz
mazeina
jog nat
1/2 kostki rosołowe

mieso pokroic w plastry i rozbic tłuczkiem posypać sola i pieprzem.
Cebule pokroc w piórka a ogórek w słupki kazdy plaster miesa posmarowac musztardą z jednej strony
połozyc cebule ogorka zwinac i spiąć wykałaczkamiobsmarzyc dolac 500mil bulionu i dusic.
sos zredukowac i zagescic mazeiną zabielic jog.

kochana jak masz przepis na nutelle to poprosze i pozdrawiam

Japonka.

Ależ proszę wesoły ja za to wieczorem zaimprowizowałam (no prawie - przepis z netu...) bardzo prostą i szybką sałatkę, którą zawinęłam w tortillę (ważność się kończyła i musiałam wczoraj wykorzystać wesoły) Potrawę nazwałam "wiosenne wrapy" bardzo szczęśliwy

Składniki (ilość zależy od tego ile chcemy zrobić):
- szynka
- kukurydza z puszki
- ser żółty
- szczypiorek
- ogórki kiszone / konserwowe (ale niekoniecznie)
- majonez

Szynkę pokroić w kostkę (ogórki ew. też), szczypiorek posiekać, ser utrzeć na tarce, kukuryczę odsączyć na sitku, wymieszać z majonezem i mamy sałatkę bardzo szczęśliwy
Wykonałam to wczoraj z 5 plastrów szynki z indyka (z 10-15 dkg), 10 dkg sera, połowy puszki kukurydzy i połowy pęczka szczypiorku wesoły Uwielbiam robić różne dobre rzeczy z resztek w lodówce

Mam z jakiegoś czasopisma przepis na SOLIANKę - rosyjką zupę "wiejską"; co prawda chyba tylko z nazwy. Próbowałam kilka razy (jeszcze jak jadałam mieso), zawsze sie udaje. Dla osób lubiacych kwaśśśne smaczne zupy :) Polecam.

SOLIANKA

10-15 dag mięsa wieprzowego (z łopatki lub schabu karkowego)
10-15 dag wołowiny
5 dag swojskiej kiełbasy (lub innej dobrze uwędzonej wędliny- chodzi o zapach)
2 cebule
2 duże kiszone ogórki
1 ogórek konserwowy
10 dag koncentratu pomidorowego
5-6 ząbków czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
cytryna
pół kostki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
20 zielonych oliwek
2-3 łyzki oleju
pieprz
sól

Mięso (wołowinę + wieprzowinę) pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą.

Wędzona kiełbasę też pokroić w paseczki i podsmażyć osobno.

Usmażone mięso z cebulką i kiełbasę włożyć do gara i zalać 8 szklankami zimnej wody i gotować 20 minut.

Po tym czasie dodać podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz - i gotować jeszcze przez 15 minut.

Ogórki pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na pozostałym maśle, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości, wymieszać z zupą, gotować jeszcze 5 minut.

Cytrynę obrać ze skórki oraz wewnętrznych błonek i drobno pokroić.

Do każdego talerza włożyć po kilka oliwek i kawałeczków cytryny oraz łyżke śmietany, a potem wlać zupę. Można również dodać kapary.

TUŃCZYKOWA
*puszka kukurydzy
*puszka groszku
*15dkg szynki
*puszka tunczyka
*1 papryka czerwona
*1 papryka żółta
majonez, sól, pieprz do smaku
(ja dodaję jeszcze ogórka konserwowego i zioła do sałatek)

ZIEMNIACZANA
- brzmi strasznie ale jest przepyszna - zajmuje więcej niż pół minuty
*2-3 ziemniaki (gotowane w mundurkach)
*2-3 jajka na twardo
*4-5 ogórki kiszone
*1/2 pora drobno posiekany lub w to miejsce szczypiorek
*majonez, sól pieprz

z KURCZAKA WĘDZONEGO
*ryż (nie zawsze dodaję, ale jest w przepisie więc piszę)
*udko wędzone kurczaka
*ananas
*jajka
*żółty łagodny ser
*kukurydza
* przetarty ząbek czosnku
majonez, zioła

" />Madziu, Ewciu robię swoje ogórki razem z mamą...mamy też co roku sporo ogórków na działce i tylko z nich robimy przetwory, nie wszystkie jednak są wykorzystane, zawsze jest ich za dużo, ale tata twierdzi, że lepiej niech będzie więcej niż miałoby zabraknąć. Ja i mój M. uwielbiamy ogórki, zwłaszcza konserwowe i tych zazwyczaj robimy więcej. Tak jak pisałam to średnio około 30 słoików takich i takich. Do tego jeszcze jakieś sałatki...od dwóch lat kisimy też ogórki w wiaderkach 10-cio litrowych, bałyśmy się, że nie zda to egzaminu, jednak przechowują się dobrze. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam w sklepie ogórki w słoikach...mam jeszcze kilka słoików z poprzedniego roku a kolejny sezon zbliża się wielkimi krokami. Najlepiej jednak lubię kisić kapustę....frajda na całego

Madziu jak Ci nie smakowały?? Ja robię jeszcze z przepisów babcinych, chociaż czasem je udoskonalam po swojemu. Kiszone lubię bardziej ostre, więc daję sporo czosnku a korniszony słodko-kwaśne...

Kasiu z tego co czytałam na forum to kociaki uwielbiają nadgryzać Papirusy, ale może uda Ci się znaleźć jakieś miejsce gdzie futrzakowi nie uda się dostać. Jak mój troszkę podrośnie to mogę obciąć jakąś parasolkę

EDIT: oprócz przetworów warzywnych robię też przetwory z owoców, z jabłek, gruszek, śliwek, porzeczek...i soki z czarnego bzu.

" />
">Madziu jak Ci nie smakowały?? Ja robię jeszcze z przepisów babcinych, chociaż czasem je udoskonalam po swojemu. Kiszone lubię bardziej ostre, więc daję sporo czosnku a korniszony słodko-kwaśne...


No nie smakują, dodałam za dużo pewnie jakiegoś usrtojstwa i omijam je z daleka.
Babci trochę spieszno było na tamten świat i nikt nie zapisał jak robiła ogórki, zwłaszcza konserwowe na słodko.
Jedyne co to pamiętam jak dżem z papierówek robiła i co roku robię, choć ciężko je u nas dostać.

" />Sałatka makaronowa z roladami


Składniki

• 2 szklanki makaronu świderki

• 6 plastrów sera żółtego

• 6 plastrów szynki konserwowej

• kilka ogórków kiszonych

• cebula szalotka

• papryka czerwona

• mieszanka sałat

• 1 Sos sałatkowy balsamico Knorr


Etapy przygotowania

1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.

2. Układaj ser na plastrach szynki, zwiń w roladki. Pokrój je w centymetrowe kawałki.

3. Pokrój ogórki w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Oczyść paprykę i pokrój w kostkę.

4. Wyłóż salaterkę liśćmi sałaty. Wyłóż makaron wymieszany z warzywami i roladkami serowymi.

5. Przygotuj Sos sałatkowy balsamico Knorr wg przepisu na opakowaniu i polej sałatkę. Odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.






2009-05-13

" />Kayu, nic sie nie martw, i Kasia i ja jestesmy juz zajete... i nic tego nie zmieni

Przepis na ciekawa salatke? - prosze bardzo... Mam nadzieje, ze lubisz czosnek, bo jesli nie, to dalej nie czytaj

Ugotowana lub usmazona duza piers z kurczka (albo i dwie)
cebula, 2 ząbki czosnku, 2 ogórki kiszone albo konserwowe, duzy, jędrny pomidor (najlepiej malinowy), puszka kukurydzy, kilka garsci slonecznika, posiekany drobno koperek (moze byc mrozony), sol, pieprz (lepiej bialy), kilka lyzek majonezu (nie za duzo)

Kurczaka pokroic w kostke, posiekac drobno cebule, wycisnąc czosnek. Pomidor - bez skorki i pestek oraz ogorki pokroic w cienkie polplasterki (jesli wolisz - moze byc kostka, ale raczej duza). Dodac kukurydze, koperek, slonecznik, majonez. Przyprawic sola i pieprzem. Podawac zaraz po przygotowaniu (skladniki nie musza sie "przegryzac")

Pozdrawiam, Trojka (o w środku )

Jesli chodzi o proste danie obiadowe, to rzeczywiscie lepiej zdac sie na Kasie

Kayu, jesli nie sernik, to moze pyszne i bardzo proste kruche ciasto, np. ze sliwkami? Chcesz przepis?

witam

ja dopiero teraz bo do południa sprzątałam,a potem Hanię trza było spać położyć

Jadzia trzymam mocno kciuki za ciebie

Karolina2411 to jakie ty buraczki robisz??? ja już porobiłam sobie ogórków konserwowych 50 słoików 0,9l i 18 większych około 1,5l kiszonych a buraczki to chciałabym takie w całości małe porobić,ale nie mam nigdzie przepisu jak je zrobić wiesz może??? no i oczywiście takie starte wkładam

Macie jakiś ulubiony przepis na sałatkę lub surówkę Ja je wprost uwielbiam, poza tradycjonalną czyli składającą się z marchewki, ogórków kiszonych, groszku, jajek, majonezu, musztardy , uwielbiam jeszcze jedną, tzw. sałatka Vifon, a to dlatego, że dodaje się tam makaron z zupki Amino (rosół z kury) - przynajmniej z dwóch porcji, pomidory (obrane ze skórki), ogórki zielone, szynkę konserwową turystyczną - wszystko kroimy w kosteczkę, następnie dodajemy jedną przyprawę z tej zupki i na koniec po wymieszaniu i kiedy makaron jest już miękki dodajemy majonez, aby sałatka nie była taka sucha.

Czekam na wasze propozycje


Sałatka z raków
Składniki
koperek - 1 pęczek
musztarda - 1 łyżka
natka pietruszki - 1 garść
oliwa - 3 łyżki
pieprz - 1 szczypta
raki - 15 szt
sok z cytryny - 1 szt
sól - 1 szczypta
ugotowane ziemniaki - 3 szt

Sposób przyrządzenia
Raki dokładnie wyszorować, następnie wyciąć z ogona środkową płetwę razem z czarną kiszką, włożyć raki do wrzącej wody i gotować 15 minut pod przykryciem. Dodać koperek. Wyjąć mięso z kleszczy i szyjek. Ziemniaki pokroić w kostkę razem z jajkami, mięsem z raków, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, oliwa i przyprawami.



Sałatka z kurczaka

Składniki
fasolka czerwona - 1 puszka
groszek zielony - 1 puszka
jajka gotowane - 5 sztuk
kukurydza - 1 puszka
majonez - 1 słoik litrowy
ryz - 1 saszetka
udka z kurczaka - 2 sztuki

Sposób przyrządzenia
Ryż ugotować w saszetce i odstawić na 2h do wysuszenia (wysypany z saszetki). Udka z kurczaka ugotować, a następnie zetrzeć na tarce. Do miski wsypać groszek, fasolkę, kukurydzę, wsypać starte udka z kurczaka i ryż. Na wszystko wlać majonez (3/4 słoika) i wymieszać z całością.
Można również dodać inne warzywa typu: marchewka(ugotowana), papryka (marynowana albo surowa) oraz ogórki.



Sałatka 13-warstowa

Składniki
cebula - 1-2 szt
jajka gotowane - 2 szt
ketchup - 1 słoiczek
kukurydza konserwowa - 1 puszka
majonez - 3/4 słoika
ogorki kiszone - 1-2 szt
ryz - 2 torebki
tunczyk w sosie wlasnym - 1 puszka
twarde i soczyste jabłko - 1 szt

Sposób przyrządzenia
Ugotować ryż wg przepisu, a jajka na twardo. Ogórki pokroić w kosteczkę, cebulkę i jabłko poszatkować. Jajko jak ostygnie posiekać. Składniki kłaść (koniecznie w szklanej miseczce) w następującej kolejności: ogórki, 1/4 ryżu, 1/2 ketchupu, cebula, jabłko, 1/4 ryżu, majonez, jajka, 1/4 ryżu, tuńczyk, 1/4 ryżu, 1/2 ketchupu, kukurydza.

" />1. lubisz ogórki kiszone?
2. zagryzasz wódkę ogórkami kiszonymi?
3. znasz przepis na dobre ogórki kiszone?
4. ile u was kosztują ogórki kiszone?
5. czy uważasz, że ogórki konserwowe możnaby dodatkowo kisić?

Dawno,dawno temu,szedł Szopen i Bach.Rozmawiali i nagle zobaczyli biedaka,który grzebał w śmietniku.Stwierdzili,że zmienia się bo kogoś zobaczyli.Zobaczyli swojego brata,którego dawno nie widzieli.przywitali się z nim bardzo serdecznie.Okazało się że brat pracuje w fabryce czekolady i grzebie w śmietniku szukając swojej obrączki ślubnej bo się ma żenić z piękną mulatką.Ona nazywa się Ziemisława Gnat,ale okazało się,że jest facetem.Być może ona została przebadana przez ufoludki,które parę lat temu wylądowały na ziemi. Dawno dawno temu te ufoludki przysłały korniszona.Z niewiadomych przyczyn on jest polakiem ale to nie do końca jest prawda,ponieważ coś jest z nim nie kompletnie tak.Pewni ludzie twierdzą,że został potrącony przez Alesię,która jechała traktorem po polu,a on łapał stopa ale miał niestrawność i dostał biegunki.Przycupnął w krzakach i próbował się skupić na wydalaniu lecz wtedy Alesia uderzyła go kijem w głowę.Korniszon natychmiastowo upadł i okazało się że on ma bardzo dziwne triki świadczące o tym,że jest odrobinę podobny do jakiegoś dziwnego ufoludka,który już kiedyś nawiedził nie tylko tych bohaterów,ale również tych którzy porwali go kiedyś,gdy jadł korniszony na śniadanie.Lecz te korniszony były zalane wodą ze ścieków.Jak każdy szambonurek i on je sobie sam zrobił.Skonsumowane przez niego korniszony smakowały jak coś co przypomina Syzymka!Tak to były lody! Lody o smaku ogórków i płyt CD.Jednak to był smak sezamkowo-truskowkowo-waniliowo-czekoladowy. Niestety, lody były tak dobre że nie można było sobie wyobrazić . Korniszon w tym wypadku nie miał innego wyjścia jak tylko powiedzieć 'spoczko'. I pocałował się w lewe oczko. Biedny korniszonek nie siegnął dna butelki z wiadomością.Szkoda bo ta wiadomość była bardzo ważna dla całego świata bo poniewież zawarte były w niej tajemnice wszystkich narodów świata, które jak się póÄ˝niej okaże wyjdą na światłodzienne a korniszon dostałby zawału serca z tego dziwnego powodu.Jednak nie będzie chyba żadnej szkody, gdy korniszon odda ta butelke Grochówce. Lecz Grochówka nie chciała aby ktoś ją poim taka butelką.Butelka ta po prostu była za duża jak do tak małej Grochówki. Pewnego razu ktoś jeszcze nie wiadomo kto był tym kimś o którym się mówiło,że wynalazł pierwszy na świecie przepis na ogórki konserwowe, które smakowały jak nie konserwowe tylko kiszone



© podbudowy drogowe, chudy beton, budowa dróg, stabilizacja gr design by e-nordstrom