yba po grecku
podbudowy drogowe, chudy beton, budowa dróg, stabilizacja gr


Anna Izabela wrote:
Nie chciało mi się kombinować z trzema rybami, wsadziłam do jednej
misy i była loteria- co kto trafi :D

a dobre toto było?...

no :) wyszło mi całkiem :)


dobrze rozumiem - ryba po grecku z 3 ryb?..

AI

Jakie potrawy jadacie na wigilię ?
Barszczyk z uszkami
Karpik smażony z pieczarkami
Karp w miodzie (mniam!)
Kapusta postna (z grzybkami i śliwkami)
Ryba w galarecie, ryba (lub inne morskie żyjątka) po grecku, śledzie (z 2
rodzaje)
Kompot z suszu
Z mniej tradycyjnych - jakaś sałatka jarzynowa, grzybki w sosie śmietanowym
Ciasta (piernik, keks, sernik)

Hipermarket kusi przeterminowaną rybą po grecku
Kiedyś wysłałem na alert 24 zdjęcia żółtego sera, którego ważność kończyła
się dopiero za 3 miesiące a już był cały spleśniały... myślicie, że się
kontaktowali, coś z tym zrobili ... nic. Różne rzeczy wysyłam na alert i nigdy
się nie pojawiają - mam taką teorię, że to służy tylko temu aby dziennikarze,
z gazety mieli portal, gdzie mogą się wyżywać ale tylko w przypadku, kiedy
"tragedia" dotyczy ich lub członków ich rodzin. Wesołych Świąt wszystkim
gryzipiórkom.

Ryba jest symbolem Chrzescijanstwa. Po grecku ryba to Ichthys, co mozna
rozwinac jako skrot od slow: Iesous Christos Theou Yios Soter, czyli Jezus
Chrystus Syn Bozy - Zbawiciel (nie wiem, czy jest to "obowiazujace"
tlumaczenie).
Mozesz spotkac rowniez rybe z nozkami i/lub wpisanym slowem Darvin i wtedy ma
to niby byc symbol ewolucjonizmu (dziwny pomysl, moim zdaniem), lub duza rybe
polykajaca mala rybke z napisem Darvin - wtedy jest to chyba symbol braku
tolerancji.
Nurek na ogol oznacza, ze wlasciciel auta nalezy do klubu pletwonurkow. Ale nie
koniecznie.

a u mnie bedzie tak:
Przystawka: legumina z łososia

I danie: rosół królewski z makaronem i kawałakami kurczaka

II danie: de volaile z szynka serem i masłem czosnkowym
rolada wołowa z sosem pieczeniowym
rolada z indyka z brokułą i pieczarkami w prowansalskim sosie

dodatki: kluseczki śląskie, ziemniaki z koperkiem i masłem

surowki: z czerwonej kapusty,marchwi i jabłka, fasolka szparagowa

deser: lody owocowe w pucharkach z owocami i polewą

zimne zakąski: wybór wędzonych ryb
wybor mięs pieczonych i wędlin
deska serów z krakersami
śledzie na trzy sposoby
marynaty
tymbaliki
ryba po grecku
musztarda, chrzan
masełka ziołowe
pieczywko

sałatki: grecka
brokułowa z szynką
z grillowanego kurczaka

I kolacja: kieszonka z łososia nadziewana grzybami z ryżem i bukietem warzyw
II kolacja: bogracz
III kolacja: barszczyk z krokietem

jeśli kogokolwiek to interesuje menu może być zmodyfikowane, osobiście
wywaliłabym te rzeczy w galarecie, no, może kurę zostawię, zamiast tego, można
dać coś lepszego nawet nie czuję, że rymuję

OBIAD
rosół czysty, potrawka, marchewka z groszkiem, ziemniaki, zestaw surówek, de
volaille, udko faszerowane, zraz zawijany, pierś panierowana, udko pieczone

ZIMNE PRZEKĄSKI
rolada drobiowa, rolada z karkówki, ryba po grecku, ryba w galarecie, sałatka
drobiowa, schab w galarecie, karkówka w sosie tatarskim, sałatka śledziowa,
kurczak w galarecie

GORACA KOLACJA 1
pierś opiekana i karkówka z grilla

GK 2
flaki wołowe

GK 3
bigos, parówka śląska (cokolwiek to jest )

GK 4
barszczyk

pieczywo, kawa, herbata bez ograniczeń

POPRAWINY żurek staropolski i zlewki

hm ja pochodze z Mazur i tam wlasnie kolduny to te wielkie szare kluski z
miesem (uwielbiam) i tez bylam szczerze zdziwiona kiedy po zamowieniu koldunow
dostalam male miesne pierozki w rosole.
Moze kolduny litewskie to podobna potrawa jak ryba po grecku, w Grecji nie
znana...

Wigilia
Sałatka jarzynowa
fois gras +grzanki
ostrygi
Zupa grzybowa z lazankami
Barszcz czerowny z uszkami
lososiowe miseczki z musem krewetkowym z awokado
bliny z łososiem wędzonym z cytrynka i koperkiem
Kapusta z grzybami
Sledzie cytrynowe
Sledzie w oleju
Sledzie w smietanie
Ryba po grecku
Losos / lub inna rybka udajaca karpia ;) w dzwonkach smazony lub pieczony
owoce morza St Jacque z sałata i szczypiorkiem
tiramisu
rafaello
trufle czekoladowe
łazanki z makiem
pierniczki
makowiec

na pozostale dni objadania sie:
żabie udka
kacze uda z zapiekanka ziemniaczana i ratatouille
slimaczki z maselkiem
bigos z wlasnoreczenie pieczonymi miesiwami :)
udziec barani
krewetki smazone z czosnkiem
rogaliki z serem zoltym ( na sniadanie )
i wszsytko to cco jest zaplanowane na wigilie a znajac zycie nie bedzie zjedzone
z prostej przyczyny - braku miejsca w zoladku



Moja Mama dwa lata temu robila dania wigilijne dla Australijczykow we
wrzesniu :-))
Zajadali sie:
1. pierogami z kapusta i grzybami w ciescie drozdzowym (pieczone)
2. pierogami z kapusta i grzybami smazonymi
3. sledziami w smietanie
4. sledziami po cygansku (na ostro)
5. ryba po grecku
6. barszczem czerwonym
7. makowcem zawijanym i sernikiem

Ryba po warminsku
Filet z ryby (ja lubię tilapię) podzielić na mniejsze kawałki,
namoczyć w rzadkim cieście naleśnikowym u i usmażyć.
Pokroić warzywa: por, cebulkę, marynowaną paprykę, korniszony,
marynowane pieczarki, wszystko to smażyć wolno ok. 15 min na oleju.

Rybę i warzywa ułożyć w naczyniu warstwami, zalać zalewą z: 3 szkl.
wody, 4 łyzek cukru, 1 łyżki przecieru pomidorowego, 5 łyżek
ketchupu (wersja nieco uwspółcześniona), 6 łyżek octu, szczypty soli.
Tak przygotowana ryba moze stać w lodówce nawet kilka dni, podobnie
jak ryba po grecku smakuje świetnie i na cieplo i na zimno (chociaż
ja wolę na ciepło)


dojedliśmy barszcz ukraiński- dla kogo starczyło dla tego bęc;-))) przejadł mi
się, 3dzień z rzędu, ale nie narzekam, bo baaardzo lubię.
ziemniaki, pierś z kurczaka ala schabowy i mizeria z ogóreczka.

jutro zaś ryba po grecku, już się pyrkocze w rondlu, znów posiłek na 3dni;-)

jeszcze nie robialam, dopiero za 1,5 tygodnia - bede robiła w domu,
troche ugotuje sama, rosół, kurczaki, upiekę miesa, ryba po grecku,
itp. mama zadeklarowala sie i zrobi troche - miała namiar na extra
kucharke, ale wlasnie ma urlop i wyjechała :( zamówie tylko w Lechu,
szczupaka faszerowanego, zgłoww , ogonem i jeszcze jakies fajne
miesa wynalazki typu karkówka w pierzynce czy coś w tym stylu,
ciasat i tort tez zamawiam,wedliny - masarnia, musze sie wybrac i
zobaczyc co mają, kwiaty juz wiem gdzie kupic, zeby było taniej
(marzy mi sie dom w białych kwiatach). Chyba tak bedzie taniej, bo
nie wiem czy pisałam - ale ja mam 20 osób i wszyscy przyjezdni,
cześć 300 km i część 600 km, wiec czekaja mnie sniadania i kolacje,
wiec chcialam sobie odciązyc chociaz z obiadem - przyjeciem, ale
pomyślałam ze lepiej bedzie jak zrobie w domu to troche tego
jedzenia bedzie na kolacje i sniadania.

Smakowite gotowce na obiad :)
Odkrylem ostatnio swietny bufecik, w ktorym regularnie zaczalem
kupowac "gotowce" na obiad: kuchnia dobra, ceny przystepne, a obsluga
(jednoosobowa i niezmiennie ta sama) bardzo mila.

Barek jest wcisniety miedzy sklep opla a salon z drogimi meblami w bloku przy
KEN 19, od strony KEN-u.

Z moich ulubionych:
- Pierogi szpinakowe z serem - cudowne i duze, 6 szt. wystarczy na obiad,
- Pierogi ruskie - "wypasione" farszem, nieco mniejsze od zielonych,
- Tort szpinakowy - nieco slabo przyprawiony, delikatny w smaku,
- Ryba po grecku - niezbyt tania ale "zwiezla", nie rozlatuje sie, pyszna.

Raczej nie zasluguja na wieksza doze uwagi placki z jablkami. Znosne ale nic
specjalnego.

...i to nie jest spam

Moze wygoladac w 100% tak jak sobie postanowisz, ze bedzie wygladala.
U mnie nie ma barszczu, bo maz Hindus nie przepada. Sa za to pierogi, sledzie,
ryba po grecku i typowo polskie wypieki. Wigilie spedzamy we dwoje, wiec wiecej
sie w nas nie zmiesci, a ja nie lubie gotowac na zapas.

Hity wsrod moich angielskich znajomych:
placki ziemniaczane z gulaszem,
krupnik,
zupa ogorkowa,
salatka jarzynowa,
sledzie w oleju,
ryba w pomidorach (tzw. po grecku),
ogorki kiszone,
kaszanka smazona z cebula lub prosto z grilla latem,
sernik.




Ja jestem jedynym bialym w mojej pracy - pozostali to murzyni i jakos nie widze
zadnego problemu. Wrecz sie z nich nabijam, kiedy mnie czestuja
swoja "Afrykanska ryba", ktora calkowicie w polskiej formia nazywa sie "ryba po
grecku". Tak wogole, to nie rasa, religia czy tez polityczne upodobanie tworza
czlowieka, ale jego osobowosc i charakter.
W kazdym stadzie sa czarne owce. Ja mam to szczescie, iz pracuje tylko i
wylacznie z normalnymi murzynami. Mozna z nimi pozartowac, posmiac sie,
cokolwiek. Nie ma zadnych podtekstow, donoszenia jeden na drugiego itp.

No coz... dla niektorych nowy widok na ulicy jest na tyle egzotyczny, iz
przeraza i zaraz taka osoba szufladkuje do kategorii "UFO - nie znam wiec
szkaluje".

A ja robiłam obiadek bez zupki. Tylko drugie danko Były kotlety z piersi
kurczaka w płatkach migdałowych w sosie brzoskwiniowym. Pieczeń ze śliwkami,
ziemniaczki, surówka z czerwonej kapusty, kalafiorek i fasolka z bułeczką.
Torcik cytrynowy, ciasto kruche z orzechami, babka. Potem na zimno: sałatka
selerowa, sałatka warstwowa, sałatka owocowa i ryba po grecku. Do tego wędliny
i sery na półmisku. Posiłku na ciepło już nie było....bo chrzciny w lipcu.

mój synek ma co prawda dopiero 8 miesięcy, ale może też mogłabym podsunąć parę
pomysłów-na razie przyszły mi do głowy bardziej pracochłonne,ale jeśli macie czas
1. wszelkiego rodzaju "sałatki" z tych warzyw,mięska które dziecię aktualnie je,
zamiast majonezu-oliwa z oliwek, warzywa rozdrobnione do możliwości dziecka, ale
przypuszczam,że roczniak poradzi sobie z drobną kosteczką
2. może coś w stylu "rybki po grecku", rybka obgotowana i polana sosem
warzywnym/ziołowym zrobionym na wodzie lub oliwie, np. zmiksowane gotowane
marchewka, seler, kawałek pomidorka(oczywiście jeśli nie uczula), cebulki i
świeże zioła albo po prostu różne zioła (pietruszka, koperek, oregano)
zmiksowane z samą oliwą
3. mięsko/ryba w galarecie? z tego co wiem, żelatynę roczniakom można podawać
(kawałki ugotowanej ryby z różnymi warzywami, zalane galaretką zrobioną np. na
warzywnym wywarze)
4. jajka mogą być też faszerowane, żółto rozetrzeć z np. pietruszką i koperkiem,
można dodać troszkę twarożku lub oliwy i taką masą wypełnić białko


sporo z takich dań można przygotować przy okazji, np. produkcji sałatki dla
"dorosłej" części rodziny, czy gotując zupkę dla dziecka wrzucić w kawałku parę
dodatkowych warzyw czy mięsa. A wszelkiego rodzaju ziołowe/warzywne sosy
przydadzą się i w "dorosłej" kuchni
smacznego

ryba po grecku
>filety rybne rozmrozić
>optoczyć pierw w jajku z przyprawami i bułce tartej
>usmażyć z obu stron
>zostawić do wystygnięcia
>>sos
>starkować warzywa{marchewke,pietruszke,seler,}
>obsmażyć warzywa na łyżce masła i przyprawami podlać wodą i dusić do miękości
>gdy będą miekkie dolać jeszcze trochę wody i przecier pomidorowy{doprawić do smaku}
>gdy będzie wszystko zimne
>do półmiska włoż rybe i zalej sosem{tak żeby sos zakrył rybe}
>najlepsza jest zrobiona dwa dni przed podaniem
>erka235@gazeta.pl

Karp (carp) jest uwazany na Wyspach Brytyjskich za coarse fish, czyli rybe nie-
spozywcza. Mozna pewnie kupic tylko w sklepach zydowskich albo polonijnych.

Jako alternatywe dla karpia moge polecic cod - nie wiem, jak ta ryba sie
nazywa po polsku - dorsz? To jest ryba morska, bardzo popularna na wyspach
(glownie z racji fish&chips) i do dostania w roznej postaci w kazdym
supermarkecie. Bardzo dobrze sie nadaje do ryby po grecku i smazenia.

Ja w tym roku na Wigilie robie lososia (salmon) w filetach, zapiekanego w
piekarniku z glazura z pesto.



© podbudowy drogowe, chudy beton, budowa dróg, stabilizacja gr design by e-nordstrom